Skip to content

Met de hand borduren. Da’s wat ik doe.

Textiel stal mijn hart zodra ik op de opendeur van de Hogeschool Antwerpen het textielatelier binnenstapte. Vier jaar later kwam ik er weer buiten, een diploma Conservatie & Restauratie van textiel op zak.

In de rijke textielgeschiedenis van de stukken die ik sindsdien restaureerde en conserveerde vormt borduurwerk een rode draad. Of een gouddraad, in mijn geval. Want het is de techniek van het goudborduren die mijn interesse in de borduurkunst wekte. Ik legde me er in eerste instantie op toe omdat ik het vaak zag bij de negentiende eeuwse vaandels en kerkgewaden die ik restaureerde.

Hedendaags borduurwerk met eeuwenoude technieken

In borduurwerk, het liefst met een combinatie van technieken en materialen, leef ik me uit. Ik creëer mijn eigen ontwerpen en maak haute couture-borduurwerk in opdracht van ontwerpers.

Tot na de Eerste Wereldoorlog hoorde borduurwerk bij textiel. Zeker in Vlaanderen, waar ik opgroeide, zag je geen haute couture of kerkelijk textiel zonder geborduurde afwerking. Dat veranderde met de Tweede Wereldoorlog. Borduurateliers gingen definitief dicht en het prachtige ambacht dreigde verloren te gaan. Daar breng ik graag verandering in.

Wereldwijde borduuropleidingen

Over de jaren heen leerde ik uiteenlopende borduurtechnieken aan. Mijn specialisaties zijn aariwerk, goudborduren en broderie d’art. Ook de luneville-methode, witborduren, naaldkant, schaduwborduren en kutch-borduren heb ik onder de knie. Textuur aanbrengen met parels, pailletten, cantilles, raffia, of nog iets anders? Graag!

Ik leerde al die technieken in Vlaanderen (in mijn thuisland België) met zijn roemrijke textielgeschiedenis, aan de gerenommeerde Royal School of Needlework en de London embroidery school in het Verenigd Koninkrijk en aan de Scuola di Ricamo Alta moda in Italië. Voor het aari- en kutchborduren trok ik naar India (Gujarat), waar de borduurkunst tot op vandaag springlevend is en nog van generatie op generatie doorgegeven wordt.

En dat is precies wat ik zelf beoog met borduurlessen en -workshops die ik geef: de waardevolle borduurtraditie doorgeven aan de volgende generatie.

Deze artikels zullen je vast ook interesseren:

Borduurster Kenny Damian Laureate Van De Wedstrijd Ambacht In De Kijker
21 maart 2023

Borduurster Kenny Damian laureate van de wedstrijd Ambacht in de Kijker

Kenny Damian, die als borduurster elke dag in de weer is met naald en draad om onder andere historisch textiel te restaureren, is verkozen tot…

Borduuratelier KD Zet Deuren Open Tijdens Dag Van De Ambachten
10 maart 2023

Borduuratelier KD zet deuren open tijdens Dag van de Ambachten

Kenny Damian, die als borduurster elke dag in de weer is met naald en draad, zet aanstaande zondag 21 november de deuren van haar atelier…

Kenny Strijdt Mee Voor Prijs ‘Ambacht In De Kijker’: “Ik Wil Borduren In Ons Land In De Kijker Zetten”
10 maart 2023

Kenny strijdt mee voor prijs ‘Ambacht in de Kijker’: “Ik wil borduren in ons land in de kijker zetten”

Omdat ze bij de tien finalisten is voor de prijs Ambacht in de Kijker, stelde Kenny Damian haar atelier in de Baleunisstraat in Sint-Gillis open voor…

Kenny Damian Als Historisch Borduurster Elke Dag In De Weer Met Naald En Draad: “Handgemaakt Met Liefde Voor Het Vak En Erfgoed”
10 mei 2022

Kenny Damian als historisch borduurster elke dag in de weer met naald en draad: “Handgemaakt met liefde voor het vak en erfgoed”

Elke dag is Kenny Damian (39) uit Sint-Gillis-Dendermonde met naald en draad aan de slag om historisch textiel te restaureren. En alsof dat nog niet…

Back To Top